2014. április 11., péntek

Örökbefogadói tanfolyam

Parádfürdő előtt ezt is megcsináltuk, ugyebár nem a helyi TEGYESZ-nél hanem Budapesten az Ágacska alapítványnál. A legjobb döntés volt amit hozhattunk, sok-sok élménnyel és válaszokra talált kérdésekkel zártuk a három napot. Akik ezen az úton járnak csak javasolni tudom.

Számomra a legnagyobb pluszt az jelentette, hogy a két hölgy aki tartotta a foglakozást, nem csak kiváló szakember, hanem gyakorló örökbefogadó szülő is. Az egyikőjüknek csecsemőkorban örökbefogadott gyerekei már 14 és 17 évesek, így sok mindent megéltek már. A másik hölgyé pedig szintén csecsemőkorban örökbefogadott és már 6 éves. Rengeteg példát hoztak saját gyermekeikkel. Nekem ezek a nem csak tankönyvből felhozott példák igen csak igazivá tették ezt az egészet. Minden kérdésemre választ kaptam és amiben bizonytalan voltam abban is sikerült megerősödnöm. Nem mondom, hogy most már semmi kételyem nincs, de megerősített abban, hogy ha más úton nem, akkor így lesz gyermekünk. Eltudjuk ezt fogadni, fogjuk tudni kezelni.

A TEGYESZ-nél való jelentkezésünkkel a sorba bekerültünk, 104-ek vagyunk. De rájöttünk, hogy újszülöttet állami kalapból nem kaphatunk, mert mire a bürokratikus rendszerben a gyermek örökbe fogadhatóvá válik kb. 4 hónap eltelik. Ami még belefér az általunk megjelölt 0-6 hónapba, de ezt így finoman közölték, hogy ez így megy, ezzel számoljunk.


 Az alapítványoknál más a helyzet. Az ő céljuk, hogy az életvezetési nehézséggel bíró krízisterhes anyát felkarolják és ha gyermekéről lemond akkor annak szülőket találjanak, így lehetséges, hogy néhány napos újszülöttet vigyen haza az ember a kórházból.
Ahhoz, hogy alapítványoknál is tudjunk jelentkezni már kell a jogerős határozat, hogy alkalmasak vagyunk örökbefogadásra. Ezt a Gyámhivatal állítja ki aki a Tegyesztől megkapott anyag alapján dönt (pszichológiai vizsgálat, környezettanulmány és a tanfolyam elvégzése).
Természetesen beláttuk, hogy számunkra ez az út járható.
A várakozás hosszú....... 2-5 év. Ki mennyire szerencsés és mennyire elfogadó.
És.... MEGÉRKEZTT A JOGERŐS HATÁROZATUNK!!!!! Indulhat az alapítványok felkeresése.

Engem ez hihetetlenül megnyugtat hogy tudom, hogy lesz gyerekem, ennek az útnak csak jó vége lehet. Ez az út sem rövid, de ez a várakozásról és türelemről szól. Tudom, hogy születni fog egy olyan gyerek, aki a mi gyerekünk lesz.

2 megjegyzés: