2014. június 26., csütörtök

Csütörtöki nap fele - HLA keresztpróba

Mára volt időpontunk az Országos Vérellátó Szolgálathoz (OVSZ) HLA keresztpróbára ami az alloimmun vizsgálat zárójeletésén még felmerült a Professzor Úrban, hogy ajánlott elvégeztetni.
Előző bejegyzésben írtam, hogy a helyi vérellátó központban nem jutottam 5ről a 6ra a hölggyel, de gondoltam egy kicsit telefonálgathatok az OVSZ-hez is. Na hát nem 5 perc volt. "Kapcsolom, pillanat adom, szólok egy diplomásnak" kifejezéseket számtalanszor halottam, és minduntalan el kellett mondani, hogy G1-ben vizsgálat, javaslat HLA keresztpróbára, DE a végén egy elég értelmes emberrel sikerült beszélnem. Tulajdonképpen ki akartam deríteni megcsinálják ezt a vizsgálatot a záróban lévő ajánlás alapján vagy beutaló kell, muszáj-e felmennünk a helyi vérellátóval nem lehet-e bizniszelni....stb. Mindent megtudtam, megcsinálják, fizetős és be kell jelentkezni hozzájuk vagy ha nagyon nem tudjuk megoldani a pesti vérvételt, akkor megbeszélhető a helyi vérellátóval, de ekkor csekken kell fizetni, feladóvevényt faxolni... és ráadásul a labor nem vállal felelősséget a nem megfelelő körülmények között tárolt és szállított vérmintára.
Na megrágtuk vetettük este a férjemmel, akkor felmegyünk. Másnap újra telefon, kapcsolom, kapcsolom, kapcsolom..... és megszületett a mai időpont.
Még nincs vége, mert csak ezután kezdődött a kalamajka, de megoldottuk, hiszen mindent megoldunk, de megér még néhány sort. Szerencsére nem volt rossz élmény, mert mindenki kedves volt (ez fel is tűnt mindkettőnknek), de a végén már röhögtün.
Reggel 6 óra, kocsiba be, irány Budapest. 8 óra OVSZ főbejárat, portástól kérdezzük, hol a ferezis osztály, mert ott veszik le a vért. Portás kedves, segítőkész, kézzel lábbal magyaráz, hogyan jutunk a másik épületbe, ahol, majd a kollégája segít. Séta másik épületbe, újra kérdés a szintén kedves portáshoz, újabb magyarázat, majd megyünk tovább. Osztály megtalálva, 2 perc várakozás után vérvételes hölgy kérdezi mit szeretnénk: mondom a nevem és mondják is miért jöttem, hihetetlen, vártak bennünket, papírok egyeztetése majd vérvétel.
Vérünk egy papírborítékba került, majd azt a testmeleg vért a kezembe nyomta a hölgy és már magyarázta is hogyan jutunk a HLA laborhoz. Udvaron át, korláton átmászva, vérre vigyázva elértük a labort. 1 perc sem telt el már kérdezték is mit akarunk, nevem említve ott is tudták mit akarunk. Vérünket elvették, majd mondja a hölgy, írja a papírt a számlához. Néhány perc elteltével, hozta a szintén kedves hölgy a papírt, majd közölte, hogy el kell mennünk a pénzügyi csoporthoz befizetni, ha megvan akkor vigyük neki vissza a számlát, hogy lefénymásolhassa. Pénzügyi csoport megtalálása után, első irodába bekopogtunk, hol ell intéznünk az ügyünk. Elhangzott egy irodaszám, ennek keresésére indultunk, az iroda hamar meglett, bekopogtunk, mondom mit szeretnénk, mondja a hölgy kiállítja a szálát, várjunk a pénztár előtt. Néhány perc múlva jött a számlával a hölgy, majd közölte fizetni a pénztárban kell. Beálltunk a pénztárba és egy újabb hölgynek kifizettük a pénz ahol még egy pénztárbizonylatot is kaptunk. Ekkor már mindketten nevettünk. Vissza a laborhoz, fénymásolás és az utolsó kérdésünk már csak az volt hogyan jutunk legegyszerűbben a főépületbe. Magyarázat után még egy kicsit tekeregtünk, de a végén oda jutottunk ahonnan reggel 8 órakor elindultunk. :))
Este pedig Fülöp dokihoz megyünk, ez lesz a nap másik fele.

3 megjegyzés: